Welkom in Bollywood

De Bollywood musical Lagaan (2001) werd genomineerd voor de Academy Award voor Beste Buitenlandse Film, en twee andere Bollywood films Devdas (2002) en Rang De Basanti (2006) werden genomineerd voor de BAFTA Award voor Beste Buitenlandse Film. Danny Boyle’s Slumdog Millionaire (2008), die won vier Golden Globes en acht Academy Awards, werd ook direct geïnspireerd door Bollywood films, en wordt beschouwd als een “eerbetoon aan Hindi commerciële cinema” te zijn. Het thema van reïncarnatie werd ook populair in de westerse populaire cultuur door middel van Bollywood films, met Madhumati (1958) inspireren de Hollywood film The Reincarnation van Peter Proud (1975), die op hun beurt inspireerden de Bollywood film Karz (1980), die op hun beurt beïnvloed andere Hollywood-film Chances Are (1989). De film 1975 Chhoti Si Baat wordt aangenomen dat het geïnspireerde Hitch (2005), die op hun beurt inspireerden de Bollywood film Partner (2007) te hebben. De invloed van Bollywood filmi muziek is ook te zien in de populaire muziek elders in de wereld. In 1978, technopop pioniers Haruomi Hosono en Ryuichi Sakamoto van het Yellow Magic Orchestra produceerde een elektronisch album Cochin Maan op basis van een experimentele fusie tussen elektronische muziek en Bollywood geïnspireerde Indiase muziek. Devo’s 1988 hit “Disco Dancer” is geïnspireerd op het lied “Ik ben een Disco Dancer” van de Bollywood film Disco Dancer (1982). De 2002 nummer “Addictive”, gezongen door Truth Hurts en geproduceerd door DJ Quik en Dr Dre, werd opgeheven van Lata Mangeshkar’s “Thoda Resham Lagta Hai” uit Jyoti (1981). The Black Eyed Peas ‘Grammy Award winnende 2005 nummer “Niet Phunk met My Heart” is geïnspireerd door twee 1970 Bollywood songs: “Gij Mera Dil Ka Yaar Diwana” van Don (1978) en “Ae Nujawan Hai Sub” van Apradh ( 1972). Beide nummers zijn oorspronkelijk gecomponeerd door Kalyanji Anandji, gezongen door Asha Bhosle, en kenmerkte de danser Helen. Ook in 2005, het Kronos Quartet opnieuw opgenomen een aantal RD Burman composities, met Asha Bhosle als de zangeres, in een album Je hebt mijn hart gestolen – Songs From RD Burman’s Bollywood, die werd genomineerd voor “Best Contemporary World Music Album” op de 2006 Grammy Awards. Filmi muziek gecomponeerd door AR Rahman (die later twee Academy Awards te winnen voor de soundtrack van Slumdog Millionaire) is herhaaldelijk uitgeprobeerd door muzikanten elders in de wereld, met inbegrip van de Singaporese kunstenaar Kelly Poon, de Oezbeekse kunstenaar Iroda Dilroz, de Franse rapgroep La Let op , de Amerikaanse kunstenaar Ciara, en de Duitse band Löwenherz, onder anderen. Veel Aziatische Underground kunstenaars, met name die onder de overzeese Indiase diaspora, zijn ook geïnspireerd door Bollywood muziek.

One Response to “Welkom in Bollywood”

  1. Mr WordPress says:

    Hi, this is a comment.
    To delete a comment, just log in and view the post's comments. There you will have the option to edit or delete them.

Leave a Reply