Geschiedenis van Bollywood

Bollywood is de informele term in de volksmond wordt gebruikt voor de Hindi-taal filmindustrie gevestigd in Mumbai (voorheen bekend als Bombay), Maharashtra, India. De term wordt vaak ten onrechte gebruikt om te verwijzen naar het geheel van Indiase cinema, maar het is slechts een deel van de totale Indiase film industrie, die andere productiecentra produceren van films in meerdere talen omvat. Bollywood is de grootste filmproducent in India en een van de grootste centra van de filmproductie in de wereld. Bollywood is formeel aangeduid als Hindi cinema. Er is een groeiende aanwezigheid van de Indiase Engels in dialoog en liedjes ook. Het is gebruikelijk om te zien films die zijn voorzien van een dialoog met Engels woorden (ook bekend als Hinglish), zinnen, of zelfs hele zinnen.

Na de onafhankelijkheid van India, is de periode van de late jaren 1940 tot de jaren 1960 beschouwd door filmhistorici als de “Gouden Eeuw” van de Hindi cinema. Enkele van de meest bejubelde Hindi films aller tijden werden geproduceerd tijdens deze periode. Voorbeelden zijn de Guru Dutt films Pyaasa (1957) en Kaagaz Ke Phool (1959) en Raj Kapoor films Awaara (1951) en Shree 420 (1955). Deze films uitgedrukt maatschappelijke thema’s voornamelijk te maken met de arbeidersklasse stedelijk leven in India, Awaara presenteerde de stad als zowel een nachtmerrie en een droom, terwijl Pyaasa bekritiseerd de onwerkelijkheid van het stadsleven. Enkele van de meest beroemde epische films van de Hindi cinema werden ook geproduceerd in de tijd, met inbegrip Mehboob Khan’s Mother India (1957), die werd genomineerd voor de Academy Award voor Beste Buitenlandse Film, en K. Asif’s Mughal-e-Azam (1960 ). Madhumati (1958), geregisseerd door Bimal Roy en geschreven door Ritwik Ghatak, populariseerde het thema van de reïncarnatie in de westerse populaire cultuur. Andere gerenommeerde mainstream Hindi filmmakers op het moment opgenomen Kamal Amrohi en Vijay Bhatt. Succesvolle acteurs op het moment opgenomen Dev Anand, Dilip Kumar, Raj Kapoor en Guru Dutt, terwijl succesvolle actrices inbegrepen Nargis, Vyjayanthimala, Meena Kumari, Nutan, Madhubala, Waheeda Rehman en Mala Sinha.While commerciële Hindi cinema, floreert, de jaren 1950 zag ook de opkomst van een nieuwe parallelle Cinema beweging. Hoewel de beweging werd voornamelijk geleid door Bengaalse cinema, het begon ook het verkrijgen van bekendheid in het Hindi cinema. Vroege voorbeelden van Hindi films in deze beweging zijn Chetan Anand’s Neecha Nagar (1946) en Bimal Roy’s Do Bigha Zamin (1953). Hun kritieken, evenals diens commerciële succes, maakte de weg vrij voor de Indiase neorealisme en de Indische New Wave. Een aantal van de internationaal geprezen Hindi filmmakers die betrokken zijn bij de verplaatsing inbegrepen Mani Kaul, Kumar Shahani, Ketan Mehta, Govind Nihalani, Shyam Benegal en Vijaya Mehta.

Sinds de sociaal-realistische film Neecha Nagar won de Grote Prijs op het eerste filmfestival van Cannes, Hindi films waren vaak in competitie voor de Gouden Palm op het filmfestival van Cannes in de jaren 1950 en vroege jaren 1960, met een aantal van hen het winnen van grote prijzen op het festival. Guru Dutt, terwijl over het hoofd gezien in zijn eigen leven, had te laat gegenereerd internationale erkenning veel later in de jaren 1980. Dutt wordt nu beschouwd als een van de grootste Aziatische filmmakers aller tijden, naast de meer beroemde Indiase Bengaalse filmmaker Satyajit Ray. De 2002 Sight & Sound critici ‘en bestuurders poll van de grootste filmmakers geranked Dutt op # 73 op de lijst. Sommige van zijn films zijn nu opgenomen onder de grootste films aller tijden, met Pyaasa (1957) is voorgekomen in Time magazine’s “all-time” 100 beste films lijst,  en met zowel Pyaasa en Kaagaz Ke Phool (1959) gebonden op # 160 in de 2002 Sight & Sound critici ‘en bestuurders poll van all-time grootste films. Verschillende andere Hindi films uit deze periode werden ook gerangschikt in de Sight & Sound poll, met inbegrip van Raj Kapoor’s Awaara (1951), Vijay Bhatt’s Baiju Bawra (1952), Mehboob Khan’s Mother India (1957) en K. Asif’s Mughal-e-Azam ( 1960) alle vastgebonden op nr. 346 op de lijst. In de late jaren 1960 en vroege jaren 1970, romantiek films en actiefilms speelde acteurs als Rajesh Khanna, Dharmendra, Sanjeev Kumar en Shashi Kapoor en actrices als Sharmila Tagore, Mumtaz en Asha Parekh. In het midden van de jaren 1970, romantische snoepgoed gemaakt voor zanderige, gewelddadige films over gangsters (zie Indiase maffia) en bandieten. Amitabh Bachchan, de ster bekend om zijn “angry young man” rollen, reed de top van deze trend met acteurs zoals Mithun Chakraborty en Anil Kapoor, die duurde tot in de vroege jaren 1990. Actrices uit dit tijdperk inbegrepen Hema Malini, Jaya Bachchan en Rekha.

Leave a Reply